زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

توقیع وجود همیشگی امام





حضرت امام زمان (علیه‌السّلام) در این توقیع به عثمان‌ بن سعید عمری بعد از سفارش‌های زیاد، به مطلبی اشاره می‌کند و می‌فرماید: باید همیشه، در روی زمین، حجّت الهی باشد، و نمی‌توان حتّی لحظه‌ای را تصوّر کرد که امام معصوم نباشد.


۱ - قسمتی از توقیع عثمان بن سعید عمری



قال مولانا الامام المهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف): «اَنَّ الاَْرْضَ لا تَخْلُو مِنْ حُجَّة اِمّا ظاهِراً وَاِمّا مَغْمُوراً؛ زمین، هیچ گاه، از حجّت خالی نخواهد بود؛ چه آن حجّت ظاهر باشد و چه پنهان.»
این کلام، قسمتی از توقیعی است که امام زمان (علیه‌السّلام) به عثمان‌ بن سعید عمری و فرزندش محمّد مرقوم داشته‌اند.

۱.۱ - خالی نبودن زمین از حجت خدا


حضرت (علیه‌السّلام) بعد از سفارش‌های زیاد، به مطلبی اشاره می‌کند و می‌فرماید: باید همیشه، در روی زمین، حجّت الهی باشد، و نمی‌توان حتّی لحظه‌ای را تصوّر کرد که امام معصوم نباشد.

۱.۲ - نیاز انسان به قانون الهی


احتیاج انسان و دیگر موجودات به امام، ادامه‌ی احتیاج آنان به پیامبر است. نیاز به فرد معصوم (چه پیامبر و چه امام) را از دیدگاه‌های مختلفی می‌توان بررسی کرد. یکی از این وجوه، نیاز به قانون الهی و تفسیر آن از سوی معصوم است.

۱.۳ - دلیل عقلی نیاز به امام


در کتاب‌های کلام، با دلیل‌های عقلی ثابت شده است که بشر برای اصلاح زندگی دنیوی خود و رسیدن به سعادت ابدی و اخروی، نیازمند پیامبر است. نیاز بشر به دین و تفسیر صحیح از آن، ابدی است.
پیامبر اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) دین اسلام را به عنوان آخرین دین الهی، آورد و همه‌ی احکام و مسائل آن را بازگو کرد. پس از وفات پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) به همان دلیل‌های عقلی، باید کسانی مانند پیامبر در علم و عصمت و... وجود داشته باشند. اینان کسانی نیستند جز امامان بزرگوار (علیهم‌السّلام).

۱.۴ - دلیل غیبت بعض اوصیا


حضرت (علیه‌السّلام) به این نکته‌ی مهم هم اشاره دارند که به دلیل سستی مردم در پذیرش حق، این طور نیست که همه‌ی امامان به حکومت برسند و یا در میان مردم حاضر باشند، همان طور که همه‌ی انبیا و اوصیای الهی گذشته نیز، به حکومت دست نیافتند و برخی نیز تا مدّتی در غیبت به سر بردند.

۲ - عناوین مرتبط



توقیع حسن عاقبت؛ توقیع مبنای محبت؛ توقیع پیروزی حق بر باطل؛ توقیع عاقبت به خیری؛ توقیع کیفیت درخواست حاجت؛ توقیع هدف بعثت؛ توقیع لازمه محبت اهل بیت؛ توقیع حکم وقف؛ توقیع نهی از تکلف؛ توقیع توحید و نفی غلو؛ توقیع آزاردهندگان امام زمان؛ توقیع حکم منکرین امام زمان؛ توقیع نهی از شک؛ توقیع نهی از تشکیک؛ توقیع الگوی امام زمان؛ توقیع استغفار در حق یکدیگر

۳ - پانویس


 
۱. شیخ صدوق، محمد بن علی، کمال الدین، ج۲، ص۵۱۱، حدیث۴۲.    
۲. قطب راوندی، سعیدبن هبه الله، الخرائج و الجرائح، ج۳، ص۱۱۱۰، حدیث۲۶.    
۳. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۳، ص۱۹۱، حدیث۱۹.    


۴ - منبع


سایت‌ اندیشه قم، برگرفته از مقاله «وجود همیشگی امام»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۰۴/۰۳.    






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.